Korak d.o.o.
domovKorak d.o.o. - Team buildingnatisniKorak d.o.o. - Team buildingdodaj med priljubljeneKorak d.o.o. - Team buildingpošlji prijatelju     
 
  Domov  /  Refrence
Korak d.o.o. - Team building
  Korak - team building
Iztok BevkKORAK - Iztok Bevk
Korak - team building
Naslednji korakKORAK - Iztok Bevk
Korak - team building
ReferenceKORAK - Iztok Bevk
Korak - team building
Korak d.o.o.ProjektiKORAK - Iztok Bevk
Korak - team building
 
     

Korak plus d.o.o.
Kidričeva ulica 18
2000 Maribor

tel.: 031 671 280
info@korak.org iztok.bevk@korak.org
 
   

     
  REFERENCE


V naši sredini smo se po malem spopadali z nekakąno neuglašenostjo, z nekimi dvomi glede osebnih odnosov, komunikacije, skupnega dela, timskega duha. Čeprav so nam v veliki multunacionalki, kot je UniCredit, na voljo prvovrstni programi za razvoj in učenje, nam je nekaj vseeno primanjkovalo. Pomislili smo na to, da bi si zastavili cilj spoznati samega sebe, po eni strani kot skupino posameznikov (ter vsakega posebej), nato pa tudi kot tisto še malo preveč opevano bitje - ekipo; da bi na podlagi tega poznavanja lažje uvajali spremembe, razmišljali skupaj, dosegali rast in napredek - tako pri posamezniku kot pri ekipi - z manj nesporazumov, z manj entropije, z več veselja, kreativnosti in uspeha.
O Iztokovem delu sem najprej slišal od ene njegovih zadovoljnih strank (same pohvale...). Precej kasneje sva se spoznala osebno in se nekako razumela, govorila nekaj besed istega jezika. In še veliko kasneje smo izpeljali skupaj prvo delavnico, se pred tem in po tem precej pogovarjali in si zastavili skupno pot. Tudi sodelavci so ga takoj sprejeli za svojega in po nekaj srečanjih (skupinskih ali ena na ena) smo skupaj na poti proti cilju.
Iztok odpira vprašanja o nas samih, na katere nismo pomislili. S seboj prinaša svež in neobremenjen pogled, ki ga nadgradi s strokovnim pristopom, znanjem in energijo. In tako konkretno pomaga ljudem in ekipam, da se podajo in napredujejo na poti samo-spoznavanja in spreminjanja. Pravzaprav omogoča, da se samozavedanje in sprememba sproti prepletata in dopolnjujeta, kar je drugače, kot pri klasičnem pristopu, ko gre človek na neko delavnico, potem pa je prepuščen sam sebi. Poudarja doslednost ter >>follow-up<< pri dogovorjenih aktivnostih, kar je seveda edini način za spremembe. In seveda tako doslednost prakticira tudi sam. Z njegovo pomočjo sem prepričan, da bo naš končni cilj, dejanska rast tako posameznikov kot tudi ekipe, dosežen.
Janko Medja, MBA Managment board UniCredit Banka Slovenija d.d.Ko smo iskali izvajalca za usposabljanje zaposlenih na naši upravi na temo komunikacije in javnega nastopanja, smo prišli v stik tudi s podjetjem Korak. Našo pozornost je pritegnila ponudba za izvedbo, ki je bila nekoliko drugačna od ostalih.
Po prvem stiku z Iztokom Bevkom pa smo se za sodelovanje z njim tudi odločili, saj smo iz njegove predstavitve prepoznali, da Iztok ponuja več in na drugačen način kot ostali.
Kot vodja kadrovske službe pa se po končanem izobraževanju seveda vedno vprašam: Kaj so se ljudje naučili med usposabljanjem? Ali jim to lahko koristi pri delu?
Iz povedanega in zapisanega ob koncu izvedbe izobraževanja se zrcali dejstvo, da so udeleľenci zapustili delavnice z mnogimi novimi spoznanji, ki so ravno pri tej temi zelo pomembni. Tudi iz klepeta s sodelavci, ki so se tega izobraževanja udeležili je videti, da se Iztok zna s svojim pristopom in vsebino popolnoma prilagoditi potrebam udeležencev; jih pritegniti k sodelovanju in spoznavanju novih stvari.
Naš cilj, da omogočimo zaposlenim, da so uspešnejši pri svojem delu je z izvedenim izobraževanjem dosežen.
Helena Šubelj, vodja kadrovske službe Spar Slovenija d.o.o.Vse bolj jasno postaja, da je motivirana skupina, v kateri vlada zaupanje in naravnava k skupnim ciljem, osnova za dobro delo, dobro počutje in uspeh. Veliko knjig govori o izgradnji skupine (team building), toda ko smo želeli to uresničiti v praksi, smo se znašli pred veliko težavo: kako začeti?
In tukaj se lahko le zahvalim svoji srečni zvezdi, da sem takrat spoznal Iztoka, saj je njegovo delo z nami prebilo led. Marsikaj bo še treba zgraditi v našem timu, toda zahvaljujoč njegovim delavnicam, ki tudi same izžarevajo vrednote, ki jih uči (iskrenost, zaupanje, sodelovanje), smo nepovratno stopili na pot preobrazbe.
Prof. dr. Danijel Rebolj, prodekan na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v MariboruMenjava delovnega okolja in neobremenjeni zunanji pogledi na skupinsko delo so nam prinesli pomembna spoznanja. Z novimi idejami bogatejši, s prispevkom vsakega posameznika v kolektivu kot veriga smo čvrstejši. Zadovoljni smo, da smo naredili ta korak. Čas, ki smo ga 'porabili', smo koristno izrabili. Potrjuje se nam vsak dan, da uspešneje in učinkoviteje izpolnjujemo podjetja plan.
Mojca Zidar, direktorica Simič & partnerji d.o.o.Veste kdaj je pravi čas, za pisanje vtisov o delavnici? Vsaj nekaj tednov po delavnici. Če se še nekaj tednov po delavnici spomnite kako je bilo in predvsem kaj ste se naučili, potem ste bili na odlični delavnici. Jaz tole mnenje pišem nekaj tednov po Iztokovi delavnici kreativnega nastopanja. Še vedno znam v mislih obnoviti praktično celotno delavnico. Dobil sem nekaj dobrih idej in jih že uporabil v praksi. Sedaj veliko bolje razumem javno nastopanje. Delavnica ni zbirka receptov, pač pa je sestavljena iz odlično zamišljenih vaj, s pomočjo katerih prav vsak lahko postane boljši govornik. Vsak najde sebi primeren način izražanja, ob katerem se dobro počuti, občinstvo pa potem lažje sporočilo razume in si ga zapomni. Prepričan sem, da od delavnice veliko odnesejo izkušeni govorniki, kot tudi začetniki. Priporočam. Vzemite telefon v roke in Iztoka pokličite čim prej.
mag. Aleš Lisac, direktor Lisac&Lisac d.o.o., dvakrat najboljši profesor leta na Visoki strokovni šoli za podjetništvo - Gea CollegeZaupanje - komunikacija - sodelovanje. Odlična trojka, na kateri temelji delavnica medsebojne komunikacije, ki jo izvaja Iztok v prečudovitem okolju mariborskega Pohorja.
Konec tedna, sredi novembra, kot ustvarjen za poglabljanje v medsebojne odnose z ljudmi, ki si jih večinoma nisem sama izbrala za tesne sodelavce. Korak za korakom, z Iztokovo pomočjo, spoznavam te ljudi na drugačen način. Zazrem se vanje in ugotovim, da jih sploh ne poznam. Kot da jih vidim prvič. Da so prijetni, komunikativni in zaupanja vredni. Da je z njimi lepo delati in da mi sploh ne gredo na živce.
V vsakdanjem, neizprosnem delovnem tempu je sicer težje nadaljevati s pridobljenimi spoznanji. Pa vendar je vsako, še najmanjše spoznanje dovolj, da so naši vsakodnevni pogovori bolj prijetni, da se veselim še tako majhnih izrazov naklonjenosti, da razumem besedo, ki zveni morda grobo ali netaktno..
Korak za korakom. Še tako majhen korak napredka v naših medosebnih odnosih je velik korak v medsebojnem zaupanju, komuniciranju in sodelovanju
Eva Tomšič Porenta, direktorica računovodskega servisa EGIDA d.o.o.Smo majhno podjetje z 10 zaposlenimi. Kljub temu, da nas je malo in so bili odnosi v preteklosti bolj ali manj zadovoljivi smo se odločili, da le te ąe nadgradimo in poglobimo z delavnico "Ustvarjanje kreativnih odnosov v podjetju", ki jo vodi Iztok Bevk.
Čeprav smo se delavnice udeleževali v popoldanskih urah - po uradnem službenem času, so bili vsi naši zaposleni nad njo navdušeni in so z veseljem investirali svoj prosti čas.
Delavnica je naąe odnose poglobila, omogočila nam je boljše razumevanje sodelavcev, naših reakcij in komunikacijskih napak. Iztok je odličen voditelj, ki je iz nas izvabil najbolj globoka in iskrena razmišljanja in mnenja. Lahko rečem, da smo se spoznali še bolj v globino in si po delavnici prerazporedili nekatere vrednote v medsebojnih odnosih.
Smo kolektiv, ki deluje po mušketirskem principu. Postali smo še bolj pozitivni in kar je najpomembneje - radi prihajamo v službo. Posledično smo pri našem delu bolj uspešni, bolj storilni, imamo več idej in timske pripadnosti.
Delavnica nam je res pomagala tako pri profesionalni, kot tudi osebnostni rasti. Z veseljem se bomo udeležili še kakšne.
Darja Krebs, direktorica KEBSI plus d.o.o.Kot poslovni svetovalec se osredotočam na preobrazbo podjetij, ki so spoznala, da morajo izpeljati spremembe ter se prilagoditi novim razmeram na trgu in v družbi. Dokler delujem v ozkem krogu strokovnjakov ter skorajda v laboratorijskih razmerah, so stvari enostavne. Preučujemo nastalo (poslovno) situacijo, podjetje primerjamo s tekmeci ter študiramo poslovno okolje. Izid taksnih razmišljanj je nova strategija podjetja ter nabor projektov preobrazbe podjetja, ki jih je potrebno izpeljati, zato da bo podjetje bolj odzivno, prozno, prilagodljivo in s tem bolj tekmovalno.
Tukaj pa nastopijo težave: projekte sicer lahko tehnično samostojno vodim, vendar mi morajo ljudje najprej prisluhniti,me razumeti, se z menoj strinjati, povezati uspešno izpeljavo projektov z njihovo prihodnostjo (v tem podjetju) in me seveda podpreti. Dokler delujem na ravni moči argumentov ter tehničnega znanja, nimam težžav. Težave pa imam predvsem s tem, ker se ljudje bojijo mojega energičnega nastopa, ker so moji argumenti preveč racionalni in trdi in ker se bojijo tako sprememb, kot mene. To pa vsekakor ni dobra popotnica za uspeh projekta. Res mi sicer v skrajnem primeru ostane tudi argument moči, vendar je le ta ničen, če za seboj puščam (čustvena) pogorišča.
Poslovna praksa dokazuje, da je večina neuspelih podjetij in/ali projektov posledica neuspešne medsebojne komunikacije in medsebojnih odnosov. Raven kakovosti strokovnih znanj ima tukaj (skorajda) zanemarljivo vlogo. Zato sem iskal zase in za moje projekte rešitev, s pomočjo katere bi uspel ublažiti svojo energijo, zmehčati svoj pristop ter povečati tako hitrost izpeljave projektov, kot stopnjo verjetnosti uspeha.
Ko sem sodeloval na delavnici kreativne komunikacije pri Iztoku Bevku sem končno na svoji kozi spoznal, kar pišejo strokovni mediji na temo čustvene inteligence, vzpodbujanja (kolektivne) kreativnosti ter uspešnega upravljanja medsebojnih razmerij. Iztok mi je ne samo pokazal, da se ne obvladam dovolj, da ne moderiram dovolj učinkovito svoje energije in svojih čustev ter da po nepotrebnem prepuščam nekaterim svojim osebnostnim lastnostim, da me (neuspeąno) vodijo, temveč predvsem KAJ in KAKO odpraviti moje pomanjkljivosti.
Do sedaj sem nenehno uril svoja strokovna znanja in usposobljenost na teme razvoja uspeąnih organizacijskih strategij, projektnega managementa, upravljanja sprememb, IT ipd. Danes ugotavljam, da bi bil pri posredovanju in vpeljavi teh znanj in sprememb mnogo bolj učinkovit, če bi se bolj usposabljal na temo kreativne komunikacije in nastopanja. Ljudje bi me bolje razumeli in sprejemali, se me manj bali ter bolj sodelovali. V učinkovitem in kreativnem sodelovanju pa je ključ do uspeha.
Mag. Mark Stemberger, MBA
Poslovni svetovalec na področju upravljanja sprememb, projektnega managementa, odločitvenih modelov ter IT
Globok pogled navznoter, da s pravimi očmi pogledamo okoli sebe bi bil najkrajši opis dogajanja na delavnici. Odvisno je sicer od tega, kaj človek osebno prinese s seboj in ľeli doseči, ampak verjemite, da se zgodi obvezno nekaj več in bolje, kot ste pričakovali. Tako v smislu pridobivanja znanja, zavedanja o vrednotah in odpravljanja ovir, ki jih imamo v medoseben komuniciranju, kot na področju motivacije in razumljivosti ciljev ter pomena vsakega posameznega udeleženca pri doseganju le-teh.
Ksenija Jankovič, vodja projektov Futura PR d.o.o.Kot svetilnik, ki z močno in prodorno svetlobo osvetljuje nevarne morske čeri, tako tudi Delavnica kreativnega nastopanja ponuja možnost za osvetlitev in preobrazbo tistih miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev, ki nam ne dopuąčajo, da bi svoje življenje in svoje delo ustvarjali na svoboden in sebi lasten način. Jasen, "kirurško" natančen in psiholoąko izredno pronicljiv način dela, ki ga tovrstna delavnica ponuja, me je vodil po poti osvetlitve in ozaveščanja ene od mojih "morskih čeri".
Suzana R. Weingerl, predavateljica v šoli čustvene inteligenceLepo je delati neko stvar, v kateri uživaš. Če se pri tem še učiš ter osebnostno napreduješ, je to najlepše. Ta delavnica, kot jo izvaja Iztok, je prav takšna. Z naravnim načinom učenja, z veliko razumevanja in posluhom za človeka. Zase lahko trdim, da sem se med drugim naučil večje pozornosti, zanimivejąega podajanja stavkov, kar mi zelo pomaga pri komunikaciji z ljudmi. Jasneje izrazim svoje želje in ideje in s tem so boljši odnosi, prihranim čas in predvsem veliko energije, ki jo lahko koristneje vložim v izvedbo svojih ciljev. In ugotavljam, da je to pravi način.
Primož Čižek, absolvent računalništvaSpoznal sem, da je v teamu mnogo lažje delati. Naučil sem se, da je s komunikacijo in pristopom do sodelavca delo veliko lažje. Svoj odnos bom spremenil tako, da bom prisluhnil sodelavcu in se posvetil veliko več teamu.
Sedaj bom bolj prisluhnil drugim, sprejemal različna mnenja in predloge ter s skupnimi močmi bomo reševali zastavljene cilje. Za bolj učinkovito delo bom potreboval resnično informacijo, na pravem mestu in ob pravem času sodelovanje sodelavcev. Želim si da bi bilo podjetje uspešno in da bi vsak hodil z veseljem na delovno mesto brez pritiskov in pomislekov.
Janez Krušič, vodja skladiščaPrvo naše srečanje na idiličnem Pohorju je bilo zelo zanimivo in poučno. Z velikim zanimanjem sem požiral vse novosti, nove tehnike v poslovanju in planiranju,... predvsem pa sem bil najbolj vesel, da sem lahko bolje spoznal ostale sodelavce s katerimi nimam tolikokrat možnost biti skupaj.
Srečanje je v meni naredilo velik vtis. Predvsem sem bil presenečen nad potencialom, ki je v vseh nas. S primernim pristopom oz. sploh spoznanjem, da ne delamo prav, lahko naredimo ogromno. Mogoče bi uporabil sledečo misel:"Misel je lahko beseda. Beseda je lahko obljuba. Šele dejanje pa lahko postane zaupanje." Zavedam se, da je največja ovira v nas samih (zaupanje) in da edino skupaj (v teamskem duhu) lahko dosegamo željene uspehe.
V meni je ostala predvsem misel, da vsak zemljan v povprečju živi 650.000 ur!? SAMO - je bila moja prva misel! Porodilo se mi je kar nekaj vpašanj,... Ali "srečno" živim? Ali izkoristim vsak dan/trenutek?,... Tukaj vidim pri sebi največjo pomanjkljivost in sicer si želim, da bi boljše upravljal s svojim časom. Ugotavljam, da velikokrat zapravljam čas za nepotrebne stvari. Kakor bi naš prijatelj rekel: "Ne štejejo dnevi, ampak samo rezultat/uspeh!" Imam že sestavljen terminski načrt in upam, da bom z njim bolje upravljal s svojim časom. Mislim, da bi bila sledeča misel prava; "Prihodnosti se bojimo, preteklost nas zadržuje in tako nam sedanjost uhaja!"
Menim, da imamo za učinkovito delo vse pogoje, tako da je na nas samih kako uspeąni smo lahko
Se že veselim naslednjega srečanja na Pohorju
Zoran Oprin, vodja prodaje in nabaveSrečanje na Pohorju mi je dalo veliko pozitivne energije. Ne morem mimo tega, da vam ne bi povedala, da sedaj hodim na delo tako kot pred dvajsetimi leti - brez odpora, brez strahu, brez kakrąne čudne bolečine, ki se je pojavila v meni, ko sem pomislila na "firmo". Ali je z vami tudi tako? Pa se morda ne izdate?
Odnos do sodelavcev in do dela se mi je spremenil. Delo opravljam veliko lažje in tudi pogled na produktivnost in vodenje proizvodnje imam drugačen...
Želim si, da zaupanje ostane na taki ravni ąe naprej oziroma se še izboljšuje.
Vsem, ki ste pripravili srečanje, sodelovali, lep pozdrav in hvala.
Alojzija Novak, vodja proizvodnjeSrečanje na Pohorju je bilo zame zelo zanimivo , saj je bil širok krog udeležencev in iz različnih okolij. Strokovne teme so bili zelo zanimive in podane na visoki ravni. Zanimivo je razmišljanje, oziroma interpretacije prisotnih o enakih stvareh.Bolj kot so interpretacije različne bolj je stvar zanimiva, obenem pa nam ponuja več možnih rešitev . Verjetno se je tudi ostalim prisotnim-meni večkrat-postavilo vprašanje; -ali znamo drug drugemu prisluhniti ? -ali razumemo, kaj nam hoče nekdo sporočiti ? -koliko smo odprti za ideje drugih, oziroma jih vnaprej zavračamo ? To so samo nekatera vprašanja, na katera smo zmožni odgovoriti pritrdilno in s tem prispevati svoj delež h krepitvi medosebnih odnosov. Sodelavcem bom prisluhnil, in jim posredoval čimveč relevantnih informacij. S tem bomo kot ekipa močnejši in učinkovitejši. Pripravljeni bomo na nove izzive in naloge. Želim, da bo Žima d.d. ąe uspešnejąe podjetje tako finančno, kot team zadovoljnih ljudi.
Anton Sojč, komercialistTridnevno srečanje na Pohorju nas je približalo drug drugemu, tako, da bomo v bodoče lažje in predvsem uspešnejąe sodelovali (delali).
Več se bomo pogovarjali (predvsem prisluhnili drugim) med seboj in hitreje reševali probleme (izzive), ki si jih ustvarjamo sami z nepopolno komunikacijo, delnimi, pomanjkljivimi informacijami.
Ko se postaviš v kožo drugega (sogovornika), že rešiš del navideznega in tudi pravega problema.
Boštjan Pragar, samostojni komercialistNa Pohorje sem prišel zelo napet in nerazpoložen. Po nekaj urah sem se sprostil in začel pozitivno razmišljati. Spoznal sem, da imam okoli sebe sodelavce, ki bi jim lahko zaupal.
Skušal bom motivirati sodelavce k boljšemu delu in kvaliteti, kajti tega v našem podjetju zelo manjka. Glede na to, da imamo res slabe plače in delovne pogoje, je težko delavce pozitivno motivirati, vendar poizkusiti je treba.
Za boljše delo bi vsi zaposleni potrebovali tečaj "zaupanja", ki ga vodi g.Iztok. Morda bi bilo dobro organizirati skupno srečanje "PIKNIK - IZTOK".
Želim si, da bi si sodelavci bolj zaupali in si med seboj pomagali.
Milan Zorman, vodja oddelkaPoslovno srečanje na Pohorju mi je bilo prijetno in zanimivo.Glede na prejšnja druženja z Iztokom, sem si predstavljala, kako naj bi potekalo.
Spoznala sem, da moram ąe kar nekaj narediti za sebe, predvsem za boljše zdravje in počutje.
Odnos med sodelavci je dober in menim, da tudi zaupanje. Delo v teamu je vedno boljše, saj to kažejo tudi rezultati.
Za uspešno delo je potrebno znanje, zato ga nadgrajujemo. Nikoli nismo tako dobri, da ne bi bili še boljši!
Nevenka Rojšek, finančni knjigovodjaTeamsko delo v katerem je izreden potencial, temelji na zaupanju. Ko prisluhnemo argumentom drugače mislečega in poskuąamo uvideti in razumeti njegove reąitve in razlage in ko bomo v tem vsaj delno uspešni, bomo nadgradili odnose in rezultate. In glede na količino posredovanega sem se dosti naučil. Predvsem bom še bolj kvalitetno izkoristil čas na vseh področjih, se osredotočil. Za bolj učinkovito delo, pa bi mi zaenkrat zadostoval bolj transparenten pregled blaga. Bodimo boljši.
Ptičak Vinko, komercialistVzgoja se oblikuje v neposrednem medsebojnem odnosu. Kar dela vzgojo uspešno je nezavedna medsebojna interakcija. Ta ideja je bila prisotna skozi seminar, ki ga je zelo uspešno izpeljal Iztok Bevk, z naslovom Vrednote učitelja. Vsi delujemo po nekih notranjih zakonih, ki se jih niti ne zavedamo popolnoma. Velikokrat ne vemo, zakaj delamo tako, kot delamo in zakaj smo pri tem uspešni ali neuspešni. Skozi delavnico smo lahko spoznali, da je vzgojna naravnanost učitelja odvisna od vlog, ki jih igramo v življenju, od tega kaj dejansko počnemo, zavedno ali nezavedno. Spoznali smo nezavedne vzgibe, ki oblikujejo naše delovanje, stališča in prepričanja, ki določajo naše ravnanje. Učitelj nima težav, ko presoja ali je učenčevo ravnanje primerno, teže pa je razložiti, na osnovi česa temelji ta presoja. Ker opravlja učitelj odgovorno nalogo, je potrebno, da skrbi za lastno spremembo in rast, za ozaveščanje svojega položaja. Iztok Bevk je z veliko mero empatije in poglobljenega znanja oblikoval enega od takšnih seminarjev.
Sonja Markelj, profesor matematike...vse kar je potrebno, je to, da ga sprejmemo.
Velikokrat tega ne storimo, ker v sebi ne želimo, ne znamo prepoznati potreb. Potrebe po ozaveščanju občutenj, po izmenjavi mnenj, po priznavanju lastnih napak in ne nazadnje uspehov... preprosto si tega ne želimo, ker tako lažje "shajamo", ker manj boli, ker...
Delo v delavnicah Iztoka Bevka je darilo, ki ga sprejmemo, če si želimo prepoznati otroka v sebi, če si želimo sprejemati drugačnosti, če želimo da je naše darilo drugim, ko potrebujemo energijo, ko morda ne najdemo pohvale zase ali ko občutimo, da bi radi komu kaj podarili.
Katja Zelenko, prof. biologije in kemije

 
     
 


KAKO LAHKO POSTANETE BOLJ UCINKOVITI IN USPESNI?
Kliknite tukaj!

ZELITE SAMI DOZIVETI NAS NACIN DELOVANJA?

Prijavite se na delavnico kot opazovalec.
 
 
 
(NE) učinkovita komunikacijaIztok Bevk(NE) UČINKOVITI SESTANKIIztok Bevk(NE) UČINKOVITO VODENJE

KREATIVNO NASTOPANJEIztok BevkKRAEATIVNOSTIztok BevkVREDNOTEIztok BevkMOTIVIRANI SODELAVCI


produkcija Kupi d.o.o. Kupi d.o.o. - www.kupi.info
Copyright © 2006 Korak d.o.o.. Vse pravice pridrzane
Iztok Bevk   /   Naslednji korak   /   Reference   /   Forum   /  Projekti