IZRAZI.SE

Novo sezono pričenjamo z začetkom septembra 2023 v Mariboru in Ljubljani.
Namen šole
, ki uspešno poteka že deveto leto, je omogočiti udeležencem, da bi s pomočjo treninga igre raziskovali in spoznavali svoje potenciale na področju izražanja čustev in psihičnih stanj, zavedanja omejujočih predsodkov o sebi ter v interakciji s soustvarjalci in gledalci ustvarili njim lasten izraz odnosa do sebe in okolice. Z jesenjo odpiramo vrata novi sezoni šoli igre, s pomočjo katere ugotavljamo, kje v življenju igramo.

OPIS PROGRAMA

Delavnice vodi Iztok Bevk.

Izrazi.se, šola igre, sproščenega nastopa in pozitivne komunikacije je pred dobrimi sedmimi leti nastala na povabilo Univerzitetne Knjižnice Maribor kot naravno nadaljevanje delovanja študentske gledališke skupine Univerze v Mariboru. Po uspešni produkciji dveh enodejank A.P. Čehova in njegovih kratkih zgodb smo na pobudo dr. Karmen Salmič Kovačič in dr. Vlaste Stavbar  zaznali potrebo, da najprej študentom, kasneje pa tudi ostalim uporabnikom knjižnice ponudimo s pomočjo igralske umetnosti svež in človeku prijazen pristop spoznavanja sebe.

Dve leti je Izrazi.se pod okriljem UKM delovala v Mariboru, pozneje smo njeno poslanstvo razširili tudi v Ljubljano. Ko sem se poglabljal v vsebino in predvsem komu je le ta namenjena, mi je hitro postalo jasno, da je potrebno starostno razširiti vpis, zato smo povabili k vpisu vse ljudi med 12 in 112 letom ne glede na poklic in izobrazbo. To je bil zadetek v polno. Zakaj? Izkazalo se je, da tekom procesa udeleženci hitro pozabijo na starostno raznolikost in tudi zato lahko drug drugega mnogo bolj obogatijo. 

Trening igre je vseživljenjski trening opazovanja sebe v različnih življenjskih situacijah. Ustvarjamo pogoje, da odpiramo vsa svoja čustva in spoznavamo, da negativnih čustev ni. Negativne so lahko le naše reakcije na čustva v določenih situacijah. Odvisno od tega, koliko nam situacija pomeni.

V šoli Izrazi se s pomočjo treninga igre raziskujemo, kje v življenju igramo. Kdaj ne znamo reči “ne”. Kdaj ugajamo, čeprav ne bi želeli. Kdaj se (preveč) jezimo, čeprav bi lahko odreagirali drugače.

Program je zasnovan tako, da skozi različne umetno ustvarjene življenjske situacije v varnem okolju raziskujemo naše različne možne odzive na isto življenjsko situacijo. Na ta način spoznavamo kateri so naši običajni vzorci reagiranja, ki pravzaprav pogojujejo in definirajo naš karakter. Kasneje skupaj iščemo ustvarjalnejše načine, sploh če opažamo, da s starim, ustaljenim načinom reakcije nismo zadovoljni. Na ta način počasi, a vztrajno presegamo svoje navade, okušamo lastno notranjo moč in ustvarjamo pogoje za lepoto človeka znotraj nas ter z drugimi.

IZRAZI.SE DELAVNICE 2022/2023

AKTUALNO

Plakati za novo sezono igralske šolo Izrazi.se v Mariboru:

ODPRTA KNJIGA

Vabljeni tudi k ogledu videospota Čedahučijev, v glavni vlogi pa lahko vidite Miho in Darjo, ki sta zadnjih nekaj let hodila na delavnice Izrazi.se:

Pesem in videospot Odprta knjiga‘ je po besedah avtorja Blaža Učakarja močno povezana z Izrazi.se:

“Ne samo, da sta v glavni vlogi v videospotu Miha in Darja, s katerima skupaj hodimo na delavnice Izrazi.se, ta pesem je tudi nastala v povezavi z našim raziskovanjem odnosov v skupini. Zadnji dve leti se bolj intenzivno posvečam raziskovanju partnerskega odnosa in sem bil navdihnjen, da napišem pesem, v kateri ni zapleta ali problema. Pesem, ki govori o tem, da je lahko lepo. Opisuje harmonijo med dvema skozi odprtost, iskrenost… Tako, da daš partnerju celega sebe. In ne predstavljam si, kdo drug bi bil lahko bolj primeren za videospot te pesmi, kot prijatelja, ki ju kot par občudujem in se od njiju toliko naučim.”

Nov program
IZRAZI.SE ZA MLADOSTNIKE

Na pobudo strašev, udeležencev šole Izrazi.se razpisujemo in začenjamo v Mariboru in v Ljubljani še šolo igre Izrazi.se za mladostnike.
Delavnice v Mariboru potekajo vsak četrtek ob 16h.
Delavnice v Ljubljani potekajo vsako sredo ob 16h.
Starostna omejitev: nekje od 10 do 16 let.

CILJI:
– da bodo mulci postali čustveno stabilni
– da se bodo znali na ustvarjalen način postaviti za sebe
– da bodo razumeli, kaj so njihove odgovornosti in za kaj niso odgovorni
– da bodo v svojem izražanju avtentični, samosvoji
– da bodo okusili svoj potencial in ga polno živeli 

FOTO UTRINKI

Odzivi udeležencev IZRAZI.SE

Martina Pilat
"Sprašujem se ali je Izrazi.se igralska šola? Zame je veliko več. Prvo, kar sem se naučila v tej »šoli« je, kako ne igrati sama pred seboj! Ko si iskren s sabo, si posledično iskren tudi z drugimi. Izrazi.se ima močno skupinsko dinamiko. Preko drugih se učim o sebi. Učim se biti opazovalec. Opazovalec sebe, svojih čustev, vzorcev, vlog, ki jih igram. Skupina mi daje moč, da odklepam vrata. Tista, ki so bila dolgo zaklenjena. Odklenem, opazujem, sprejmem ali opustim in grem lažja v vsakdan. Hvaležna sem za to moč, ki si jo dajemo. Moja pot zaradi izrazi.se ni lažja, je pa bolj iskrena in zaradi tega lepša 😊"
Martina Pilat
vzgojiteljica predšolskih otrok
Darja Krebs
"Delavnica Izrazi.se mi preko različnih vaj in igre pomaga spoznavati kje in kako igram v življenju. Nudi mi varno in prijetno okolje, da lahko iskreno raziskujem in izražam sebe. Vidim lahko kakšni avtomatični odzivi in vzorci me v življenju vodijo in mi daje možnost, da poskusim drugače. Odpira in poglablja doživetje sebe, drugih ljudi, daje mi možnost, da raziskujem različne situacije in odnose. Posledično živim vse bolj pristno in avtentično."
Darja Krebs
trenerka karateja
Blaz 1
"Na Izrazi.se sem prišel prek povabila prijatelja, vstopil pa sem, zdaj vidim, malce naivno - z željo, da bi razvil svoje sposobnosti javnega nastopanja in da bi se naučil bolje igrati. Kakšno presenečenje me je čakalo! 🙂 Izrazi se je namreč veliko več kot šola igre, je kot laboratorij za raziskovanje odnosov in po dobrem letu in pol raziskovanja s skupino si drznem reči, da sem lahko zdaj boljši prijatelj, partner, brat ali performer kot prej. Imam lepše odnose z ljudmi, lahko iskreno dam pohvalo ali pa jo sprejmem, in opažam, da sem v bolj dinamičnih situacijah zdaj bolj sproščen in da se je nivo zavedanja dvignil. Paradoksalno pa skozi šolo igre zdaj (v življenju) "igram" vedno manj.
Blaž Učakar
frontman skupine Čedahuči
Katjusa_Stingl_za krog
"Vse, česar leta nisem izrazila, je začelo potiho izražati moje telo. Kako? Preko bolečine, napetosti, občutka, da ne morem dihati. Kot da bi v sebi nosila zaklenjeno skrivnost, ki se skuša osvoboditi vseh spon, telo pa ji tega ne dovoli, ne zmore. Ko sem skozi različne metode plast za plastjo začela luščiti svojo lupino, ko sem si dovolila biti ranljiva, takrat mi je na pot prišla delavnica Izrazi.se. Spodbudila me je k raziskovanju delov sebe, ki sem jih tako skrbno varovala, skupina mi je dala podporo, varen prostor, kjer ni nič narobe in prav, kjer lahko samo si, kjer smo udeleženci drug drugemu darilo. Nikoli ne veš, kdaj tvoja izkušnja, pogled ali beseda komu obrnejo situacijo, pobožajo srce ali razširijo zavedanje. Hvala Iztok!"
Katjuša Štingl
novinarka
David Rakar
"Izrazi.si mi omogoča testno in spoznavno okolje, kjer se izboljšujem na vseh področjih življenja - poslovno in osebno. Spoznavam, odkrivam in testiram različne življenjske situacije, ki si jih v realnem življenju, ali ne bi upal narediti, ali pa bi tvegal previsoko potencialno ceno. Delavnice mi pomagajo, da se lažje in učinkoviteje znajdem v kaotičnem, vsak dan drugačnem poslovnem svetu, kjer se stalno spreminjajo osebe, situacije, poslovno okolje, nove priložnosti in izzivi. Notranji mir, sposobnost komunikacije, zavedanje lastnega sebe - vse to in še veliko več, sem testiral, razvijal, jačal in spoznaval na Izrazi.se. Iztok pa preko osebnega vodstva, v vsakem posamezniku to vodi na varen, topel in človeški način."
David Rakar
podjetniško in osebno svetovanje

Iz oddaje Dobro jutro, februar 2014.

V teku je deveta sezona igralske šole

IZRAZI.SE

Namen šole, ki uspešno poteka že deveto leto, je omogočiti udeležencem, da bi s pomočjo treninga igre raziskovali in spoznavali svoje potenciale na področju izražanja čustev in psihičnih stanj, zavedanja omejujočih predsodkov o sebi ter v interakciji s soustvarjalci in gledalci ustvarili njim lasten izraz odnosa do sebe in okolice.

IZRAZI zanimanje:

Izberite delavnico, za katero se zanimate.
https://www.kirmiziyilan.com/
http://www.sexvibe.video/