POSLANSTVO

Korak plus d.o.o. je platforma, namenjena raziskovanju odnosov in razvijanju potencialov posameznikov ter skupin.

AKTUALNO

Pravkar začenjamo z osmo sezono šole igre, sproščenega nastopanja in – Izrazi.se v Ljubljani in v Mariboru. v Ljubljani se zaradi večjega interesa ponuja možnost dveh skupin, oziroma dveh tedenskih terminov. 

Prav tako aktivno sodelujemo z nekaj podjetji, pri katerih skupaj opažamo očitne spremembe in 

Gospoda, ki me je povabil, sem v podjetju spremljal tri tedne po nekaj ur dnevno. Precej sem se družil z zaposlenimi tudi brez njegove prisotnosti. Želel je, da mu dam iskreno povratno informacijo njegove komunikacije in kako le ta vpliva na njegove (nove) sodelavce. Veliko sva se pogovarjala o dinamiki odnosov v posameznih ekipah. V zadnjem tednu najinega druženja sem mu predstavil svoje poglede na celotno situacijo. Vzpostavila sva zaupen medsebojni odnos. Ker sem različne socialne veščine iz lastnega zanimanja pred tem mnogo raziskoval na različnih delavnicah, sem mu predlagal nekaj izvajalcev za posamezne teme, za katere sem smatral, da jih je smiselno negovati v ekipah. Dejal je, naj delavnice, ki sem jih predlagal, izvedem kar sam. Naprej sem ga zavrnil, a je bil v svoji nameri zelo vztrajen. Na koncu me je prepričal njegov argument, da želi v svojem podjetju za tovrstne treninge imeti mene, ker se je v izkazalo, da so se mi ljudje odprli, da mi zaupajo.

ZGODBA O ZAČETKU

Pred petnajstimi leti smo v Ljubljani organizirali in izpeljali niz delavnic Kreativnega nastopanja, katere udeleženci so bili različni ključni ljudje nekaterih slovenskih podjetij. Čez približno mesec dni me je poklical po telefonu eden od takratnih udeležencev in mi predlagal sledeče:

Iztok, prevzel sem srednje veliko proizvodno podjetje, kjer so ljudje  med seboj skregani. Pomagaj, prosim!

Vprašal sem ga, na kakšen način lahko pomagam.

Odgovoril mi je:
Ti samo pridi v naše podjetje. Prisoten boš na kolegijih, pri neformalnih pogovorih.
Skratka, spremljal me boš in opazoval. Kasneje mi boš povedal, kaj si opazil.

In potem?, sem vprašal.

Skupaj bova iskala rešitve.

Zakaj kličeš ravno mene?, sem vztrajal.

Ker si dober opazovalec in imaš občutek za delo z ljudmi.

Gospoda, ki me je povabil, sem v podjetju spremljal tri tedne po nekaj ur dnevno. Precej sem se družil z zaposlenimi tudi brez njegove prisotnosti. Želel je, da mu dam iskreno povratno informacijo njegove komunikacije in kako le ta vpliva na njegove (nove) sodelavce. Veliko sva se pogovarjala o dinamiki odnosov v posameznih ekipah. V zadnjem tednu najinega druženja sem mu predstavil svoje poglede na celotno situacijo. Vzpostavila sva zaupen medsebojni odnos. Ker sem različne socialne veščine iz lastnega zanimanja pred tem mnogo raziskoval na različnih delavnicah, sem mu predlagal nekaj izvajalcev za posamezne teme, za katere sem smatral, da jih je smiselno negovati v ekipah. Dejal je, naj delavnice, ki sem jih predlagal, izvedem kar sam. Naprej sem ga zavrnil, a je bil v svoji nameri zelo vztrajen. Na koncu me je prepričal njegov argument, da želi v svojem podjetju za tovrstne treninge imeti mene, ker se je v izkazalo, da so se mi ljudje odprli, da mi zaupajo.

Tako se je pred petnajstimi leti pričela moja pot na področju svetovanja za delo s kadri. Iz omenjenega proizvodnega podjetja smo ustvarili podjetje, kjer zaposleni radi prihajajo v službo. V tem primeru se je izkazalo, da je zadovoljstvo stranke najboljše priporočilo, saj se je na osnovi tega dobro opravljenega izziva dober glas tako razširil, da smo skupaj z različnimi strankami ustvarili v zadnjih petnajstih letih mnogo lepih zgodb in med seboj povezali precej ljudi. Tako smo jim pomagali osmisliti, zakaj v določenih, na prvi pogled ne idealnih delovnih okoljih vztrajati pri vrednotah in viziji, v katere verjamemo. Pomagali smo jim razumeti, da je vodenje ljudi darilo, če k njemu in ljudem ter nenazadnje k sebi kot vodji in človeku pristopimo na ustvarjalen način.

Domišljam si, da skupaj korak za korakom ustvarjamo odnose, okolja in svet, v katerega verjamemo. Zato vztrajamo.

ZAUPAJO NAM

ODZIVI / REFERENCE

Janko Medja
MBA Managment board UniCredit Banka Slovenija d.d.

               V naši sredini smo se po malem spopadali z nekakšno neuglašenostjo, z nekimi dvomi glede osebnih odnosov, komunikacije, skupnega dela, timskega duha. Čeprav so nam v veliki multinacionalki, kot je UniCredit, na voljo prvovrstni programi za razvoj in učenje, nam je nekaj vseeno primanjkovalo. Pomislili smo na to, da bi si zastavili cilj spoznati samega sebe, po eni strani kot skupino posameznikov (ter vsakega posebej), nato pa tudi kot tisto še malo preveč opevano bitje – ekipo; da bi na podlagi tega poznavanja lažje uvajali spremembe, razmišljali skupaj, dosegali rast in napredek – tako pri posamezniku kot pri ekipi – z manj nesporazumov, z manj entropije, z vec veselja, kreativnosti in uspeha. O Iztokovem delu sem najprej slišal od ene njegovih zadovoljnih strank (same pohvale…). Precej kasneje sva se spoznala osebno in se nekako razumela, govorila nekaj besed istega jezika. In še veliko kasneje smo izpeljali skupaj prvo delavnico, se pred tem in po tem precej pogovarjali in si zastavili skupno pot. Tudi sodelavci so ga takoj sprejeli za svojega in po nekaj srečanjih (skupinskih ali ena na ena) smo skupaj na poti proti cilju. Iztok odpira vprašanja o nas samih, na katere nismo pomislili. S seboj prinaša svež in neobremenjen pogled, ki ga nadgradi s strokovnim pristopom, znanjem in energijo. In tako konkretno pomaga ljudem in ekipam, da se podajo in napredujejo na poti samo-spoznavanja in spreminjanja. Pravzaprav omogoča, da se samozavedanje in sprememba sproti prepletata in dopolnjujeta, kar je drugače, kot pri klasičnem pristopu, ko gre človek na neko delavnico, potem pa je prepuščen sam sebi. Poudarja doslednost ter >>follow-up<< pri dogovorjenih aktivnostih, kar je seveda edini način za spremembe. In seveda tako doslednost prakticira tudi sam. Z njegovo pomočjo sem prepričan, da bo naš končni cilj, dejanska rast tako posameznikov kot tudi ekipe, dosežen.

Ajda Jerkič
HR specialist, In516ht d.o.o.

                Ko me je Iztok prosil, da napišem par besed za njegovo spletno stran, sem imela najprej v mislih tole: Iztok je motivacijska bomba za boljši svet. Ker to verjetno ne bi bilo dovolj, je prav, da navedem dejstva, ki so v našem podjetju še okrepila uspešno delovanje.

Profesionalni in osebni razvoj, ter učinkovitost in zadovoljstvo zaposlenih, gredo z roko v roki s poslovno uspešnostjo. A le podjetja, ki svoje vrednote tudi resnično živijo in se zavedajo pomembnosti zgleda na najvišjem nivoju, bodo to lahko prenesla na vse zaposlene. Sodelovanje z Iztokom smo tako otvorili z delavnico z lastniki podjetja. Pozitivna izkušnja nam je odprla drugačne poglede na vodenje, sodelovanje, motiviranje in kreativnost. Začela se je pot sodelovanja, ki na tem mestu vključuje prav vse zaposlene. Z Iztokovo pomočjo tako uspešno krepimo komunikacijske sposobnosti, sodelovanje in povezovanje med člani ekip, spodbujamo proaktivnost in odgovornost, ter možnost izražanja sebe kot pomembnega individuuma za vrhunske dosežke celotne skupnosti.

Prav je, da je življenjska popotnica, ki jo delodajalci dajemo svojim zaposlenim, optimistična in prepredena z izkušnjami, na katere bodo tudi čez mnogo let gledali s pozitivizmom in navdihom. Iztok tako ni samo bomba dobrega. Je človek, ki verjame in iz vsakega posameznika izvabi najboljše.

Sebastjan Harc
direktor nogometne šole
NK Maribor

                V vseh letih mojega poklicnega delovanja sem se udeležil mnogih seminarjev, vodstvenih delavnic ter različnih izobraževanj, na katerih sem pridobil mnogo dobrih in uporabnih informacij. S takšno popotnico sem prišel tudi na Iztokovo delavnico, oziroma trening. In vendar so bila moja pričakovanja popolnoma zgrešena… Deležen sem bil dogodka, ki bi ga poimenoval kar mentalni / intelektualni trening, ki mi ni dopustil niti minute nezbranosti, pasivnosti. Podani izzivi, naloge in akcija na dogodku so me spremenili. Spoznal sem, kaj pomeni slišati, videti in doživeti (so)človeka. Zgodilo se je nekaj, kar bi se moralo zgoditi vsem leaderjem, vodjem, oz. ljudem, ki želijo sodelovati z ljudmi. Hvala za izzive, znanje, fokus…

mag. Aleš Lisac
direktor Lisac&Lisac d.o.o.,
dvakrat najboljši profesor leta na
Visoki strokovni šoli za podjetništvo

              Veste kdaj je pravi čas, za pisanje vtisov o delavnici? Vsaj nekaj tednov po delavnici. Če se še nekaj tednov po delavnici spomnite kako je bilo in predvsem kaj ste se naučili, potem ste bili na odlični delavnici. Jaz tole mnenje pišem nekaj tednov po Iztokovi delavnici kreativnega nastopanja. Še vedno znam v mislih obnoviti praktično celotno delavnico. Dobil sem nekaj dobrih idej in jih že uporabil v praksi. Sedaj veliko bolje razumem javno nastopanje. Delavnica ni zbirka receptov, pač pa je sestavljena iz odlično zamišljenih vaj, s pomočjo katerih prav vsak lahko postane boljši govornik. Vsak najde sebi primeren način izražanja, ob katerem se dobro počuti, občinstvo pa potem lažje sporočilo razume in si ga zapomni. Prepričan sem, da od delavnice veliko odnesejo izkušeni govorniki, kot tudi začetniki. Priporočam. Vzemite telefon v roke in Iztoka pokličite čim prej.

Helena Šubelj
vodja kadrovske službe Spar Slovenija d.o.o.

              Ko smo iskali izvajalca za usposabljanje zaposlenih na naši upravi na temo komunikacije in javnega nastopanja, smo prišli v stik tudi s podjetjem Korak. Našo pozornost je pritegnila ponudba za izvedbo, ki je bila nekoliko drugačna od ostalih. Po prvem stiku z Iztokom Bevkom pa smo se za sodelovanje z njim tudi odločili, saj smo iz njegove predstavitve prepoznali, da Iztok ponuja več in na drugačen način kot drugi. Kot vodja kadrovske službe pa se po koncanem izobraževanju seveda vedno vprašam: Kaj so se ljudje naucili med usposabljanjem? Ali jim to lahko koristi pri delu?
Iz povedanega in zapisanega ob koncu izvedbe izobraževanja se zrcali dejstvo, da so udeleženci zapustili delavnice z mnogimi novimi spoznanji, ki so ravno pri tej temi zelo pomembni. Tudi iz klepeta s sodelavci, ki so se tega izobraževanja udeležili je videti, da se Iztok zna s svojim pristopom in vsebino popolnoma prilagoditi potrebam udeležencev; jih pritegniti k sodelovanju in spoznavanju novih stvari. Naš cilj, da omogočimo zaposlenim, da so uspešnejši pri svojem delu je z izvedenim izobraževanjem dosežen.

Katra Praprotnik
učiteljica angleščine

                Pot spoznanja sebe ni lahka, na trenutke tudi neprijetna. Vsekakor pa je vseživljenjska. Zahteva iskren pogled v vse, kar smo skrivali, skrivamo in želimo skriti. Pogled v vse od česar bi najraje pobegnili. Vsaj pri meni je bilo tako. Kolikokrat sem želela odnehati, zakopati glavo v pesek. Priznam. Imela sem to srečo, da mi je življenje ponudilo priložnost, da spoznam Iztoka Bevka. Ki mi ni dovolil odnehati ter me kljub vsem padcem, še naprej srčno spodbujal. Me vodil tudi, ko mi je bilo najmanj do tega. Z mano delil svoja spoznanja in tehnike, ki so postale moje zveste spremljevalke. Preobrazba, ki sem jo dosegla, a je še ni konec, brez njegove pomoči, ne bi bila mogoča. Za vse našteto sem mu danes in vse naslednje dni, iz srca iskreno in neizmerno hvaležna.
»Iztok, hvala ti, da si!«

Aleksandra Koprivnik
Vodja pravne službe, Tamstan d.o.o.

              Pri svojem delu se kot vodja pogosto srečujem s težavami pri komunikaciji ter pri medsebojnih odnosih. Posledično si zastavljam vprašanja kot so: Kdo je odgovoren za mojo zavzetost in občutke? Dobro upravljam s seboj? Se zavedam, kako delujem na druge? Kaj storiti, da bom pri delu bolj stabilna, avtonomna, predvsem, pa da bom svoje delo dobro opravljala? Da najdem saj nekaj odgovorov na vsa ta vprašanja, sem se udeležila delavnice z naslovom IGRATI ali BITI vodja? Delavnica je dosegla moja pričakovanja, saj je bila zanimiva, praktična, brez suhoparne teorije. Naučila me je kako voditi težavne sodelavce, stranke, dala odgovore kako izboljšati svojo avtoriteto in predvsem kako pri sebi razviti pozitivno energijo za motivacijo drugih. Na delavnici sem tako pridobila odgovore kaj storiti, da bom vodja jaz in da ne bodo drugi vodili mene.

Rok Šimenc
direktor
BSC Poslovno podporni center d.o.o., Kranj
Regionalna razvojna agencija Gorenjske

             Zagotovo si želimo, da bi podjetje, ki ga vodimo, delovalo kot ekipa. Ekipa, ki usklajeno pripoveduje poslovno zgodbo. Kadar ni tako, se ponavadi zatečemo k tako imenovanemu team buldingu. Žal le tega večina razume samo kot lep aktiven dan v družbi s sodelavci. Po team building vajah pričakujemo, da bomo delovali teamsko in potem nas vedno znova preseneti, da je najkasneje čez teden dni spet vse enako kot pred tem. Iztokov pristop je drugačen, poglobljen, individualen na eni in skupinski na drugi strani. Vsak lahko gradi le na sebi, na svojih talentih, ki te na eni strani bogatijo in na drugi strani ovirajo. Talente spodbuja in prav tako opozarja česa se mora vsak posameznik paziti. Kot pravi Iztok, ni potrebno, da smo sodelavci tudi prijatelji. Kot sodelavci pa moramo skupaj uspešno in dobro delati. In njegov pristop nam to zagotavlja. 

Katjuša Štingl
novinarka

                Vse, česar leta nisem izrazila, je začelo potiho izražati moje telo. Kako? Preko bolečine, napetosti, občutka, da ne morem dihati. Kot da bi v sebi nosila zaklenjeno skrivnost, ki se skuša osvoboditi vseh spon, telo pa ji tega ne dovoli, ne zmore. Ko sem skozi različne metode plast za plastjo začela luščiti svojo lupino, ko sem si dovolila biti ranljiva, takrat mi je na pot prišla delavnica Izrazi.se. Spodbudila me je k raziskovanju delov sebe, ki sem jih tako skrbno varovala, skupina mi je dala podporo, varen prostor, kjer ni nič narobe in prav, kjer lahko samo si, kjer smo udeleženci drug drugemu darilo. Nikoli ne veš, kdaj tvoja izkušnja, pogled ali beseda komu obrnejo situacijo, pobožajo srce ali razširijo zavedanje. Hvala Iztok!

Martina Pilat
vzgojiteljica predšolskih otrok

                 Sprašujem se ali je Izrazi.se igralska šola? Zame je veliko več. Prvo, kar sem se naučila v tej »šoli« je, kako ne igrati sama pred seboj! Ko si iskren s sabo, si posledično iskren tudi z drugimi. Izrazi.se ima močno skupinsko dinamiko. Preko drugih se učim o sebi. Učim se biti opazovalec. Opazovalec sebe, svojih čustev, vzorcev, vlog, ki jih igram. Skupina mi daje moč, da odklepam vrata. Tista, ki so bila dolgo zaklenjena. Odklenem, opazujem, sprejmem ali opustim in grem lažja v vsakdan. Hvaležna sem za to moč, ki si jo dajemo. Moja pot zaradi izrazi.se ni lažja, je pa bolj iskrena in zaradi tega lepša 😊

Blaž Učakar
frontman skupine Čedahuči

                Na Izrazi.se sem prišel prek povabila prijatelja, vstopil pa sem, zdaj vidim, malce naivno – z željo, da bi razvil svoje sposobnosti javnega nastopanja in da bi se naučil bolje igrati. Kakšno presenečenje me je čakalo! 🙂 Izrazi.se je namreč veliko več kot šola igre, je kot laboratorij za raziskovanje odnosov in po dobrem letu in pol raziskovanja s skupino si drznem reči, da sem lahko zdaj boljši prijatelj, partner, brat ali performer kot prej. Imam lepše odnose z ljudmi, lahko iskreno dam pohvalo ali pa jo sprejmem. Opažam, da sem v bolj dinamičnih situacijah zdaj bolj sproščen in da se je nivo zavedanja dvignil. Paradoksalno pa skozi šolo igre zdaj (v življenju) “igram” vedno manj.

Prof. dr. Danijel Rebolj
prodekan na Fakulteti za gradbeništvo
Univerze v Mariboru

                  Vse bolj jasno postaja, da je motivirana skupina, v kateri vlada zaupanje in naravnava k skupnim ciljem, osnova za dobro delo, dobro počutje in uspeh. Veliko knjig govori o izgradnji skupine (team building), toda ko smo želeli to uresničiti v praksi, smo se znašli pred veliko težavo: kako začeti? In tukaj se lahko le zahvalim svoji srečni zvezdi, da sem takrat spoznal Iztoka, saj je njegovo delo z nami prebilo led. Marsikaj bo še treba zgraditi v našem timu, toda zahvaljujoč njegovim delavnicam, ki tudi same izžarevajo vrednote, ki jih uči (iskrenost, zaupanje, sodelovanje), smo nepovratno stopili na pot preobrazbe.

Darja Krebs
trenerka karateja

               Delavnica Izrazi.se mi preko različnih vaj in igre pomaga spoznavati kje in kako igram v življenju. Nudi mi varno in prijetno okolje, da lahko iskreno raziskujem in izražam sebe. Vidim lahko kakšni avtomatični odzivi in vzorci me v življenju vodijo in mi daje možnost, da poskusim drugače. Odpira in poglablja doživetje sebe, drugih ljudi, daje mi možnost, da raziskujem različne situacije in odnose. Posledično živim vse bolj pristno in avtentično.

Eva Tomšic Porenta
direktorica računovodskega servisa EGIDA d.o.o.

                  Zaupanje – komunikacija – sodelovanje. Odlična trojka, na kateri temelji delavnica medsebojne komunikacije, ki jo izvaja Iztok v prečudovitem okolju mariborskega Pohorja. Konec tedna, sredi novembra, kot ustvarjen za poglabljanje v medsebojne odnose z ljudmi, ki si jih večinoma nisem sama izbrala za tesne sodelavce. Korak za korakom, z Iztokovo pomočjo, spoznavam te ljudi na drugačen način. Zazrem se vanje in ugotovim, da jih sploh ne poznam. Kot da jih vidim prvič. Da so prijetni, komunikativni in zaupanja vredni. Da je z njimi lepo delati in da mi sploh ne gredo na živce. V vsakdanjem, neizprosnem delovnem tempu je sicer težje nadaljevati s pridobljenimi spoznanji. Pa vendar je vsako, še najmanjše spoznanje dovolj, da so naši vsakodnevni pogovori bolj prijetni, da se veselim še tako majhnih izrazov naklonjenosti, da razumem besedo, ki zveni morda grobo ali netaktno.. Korak za korakom. Še tako majhen korak napredka v naših medosebnih odnosih je velik korak v medsebojnem zaupanju, komuniciranju in sodelovanju.

Mag. Mark Stemberger, MBA
Poslovni svetovalec na področju upravljanja sprememb, projektnega managementa, odločitvenih modelov

                Kot poslovni svetovalec se osredotočam na preobrazbo podjetij, ki so spoznala, da morajo izpeljati spremembe ter se prilagoditi novim razmeram na trgu in v družbi. Dokler delujem v ozkem krogu strokovnjakov ter skorajda v laboratorijskih razmerah, so stvari enostavne. Preučujemo nastalo (poslovno) situacijo, podjetje primerjamo s tekmeci ter študiramo poslovno okolje. Izid takšnih razmišljanj je nova strategija podjetja ter nabor projektov preobrazbe podjetja, ki jih je potrebno izpeljati, zato da bo podjetje bolj odzivno, prozno, prilagodljivo in s tem bolj tekmovalno. Tukaj pa nastopijo težave: projekte sicer lahko tehnično samostojno vodim, vendar mi morajo ljudje najprej prisluhniti,me razumeti, se z menoj strinjati, povezati uspešno izpeljavo projektov z njihovo prihodnostjo (v tem podjetju) in me seveda podpreti. Dokler delujem na ravni moči argumentov ter tehničnega znanja, nimam težžav. Težave pa imam predvsem s tem, ker se ljudje bojijo mojega energičnega nastopa, ker so moji argumenti prevec racionalni in trdi in ker se bojijo tako sprememb, kot mene. To pa vsekakor ni dobra popotnica za uspeh projekta. Res mi sicer v skrajnem primeru ostane tudi argument moči, vendar je le ta nicen, ce za seboj pušcam (čustvena) pogorišca. Poslovna praksa dokazuje, da je večina neuspelih podjetij in/ali projektov posledica neuspešne medsebojne komunikacije in medsebojnih odnosov. Raven kakovosti strokovnih znanj ima tukaj (skorajda) zanemarljivo vlogo. Zato sem iskal zase in za moje projekte rešitev, s pomočjo katere bi uspel ublažiti svojo energijo, zmehčati svoj pristop ter povečati tako hitrost izpeljave projektov, kot stopnjo verjetnosti uspeha. Ko sem sodeloval na delavnici kreativne komunikacije pri Iztoku Bevku sem končno na svoji koži spoznal, kar pišejo strokovni mediji na temo čustvene inteligence, vzpodbujanja (kolektivne) kreativnosti ter uspešnega upravljanja medsebojnih razmerij. Iztok mi je ne samo pokazal, da se ne obvladam dovolj, da ne moderiram dovolj učinkovito svoje energije in svojih čustev ter da po nepotrebnem prepušcam nekaterim svojim osebnostnim lastnostim, da me (neuspešno) vodijo, temveč predvsem KAJ in KAKO odpraviti moje pomanjkljivosti. Do sedaj sem nenehno uril svoja strokovna znanja in usposobljenost na teme razvoja uspešnih organizacijskih strategij, projektnega managementa, upravljanja sprememb, IT ipd. Danes ugotavljam, da bi bil pri posredovanju in vpeljavi teh znanj in sprememb mnogo bolj učinkovit, če bi se bolj usposabljal na temo kreativne komunikacije in nastopanja. Ljudje bi me bolje razumeli in sprejemali, se me manj bali ter bolj sodelovali. V učinkovitem in kreativnem sodelovanju pa je ključ do uspeha.

Ksenija Jankovič
vodja projektov Futura PR d.o.o.

                 Pogled navznoter, da s pravimi očmi pogledamo okoli sebe bi bil najkrajši opis dogajanja na delavnici. Odvisno je sicer od tega, kaj človek osebno prinese s seboj in leli doseči, ampak verjemite, da se zgodi obvezno nekaj več in bolje, kot ste pričakovali. Tako v smislu pridobivanja znanja, zavedanja o vrednotah in odpravljanja ovir, ki jih imamo v medosebnem komuniciranju, kot na področju motivacije in razumljivosti ciljev ter pomena vsakega posameznega udeleženca pri doseganju le-teh.

David Rakar
podjetniško in osebno svetovanje

               Izrazi.si mi omogoča testno in spoznavno okolje, kjer se izboljšujem na vseh področjih življenja – poslovno in osebno. Spoznavam, odkrivam in testiram različne življenjske situacije, ki si jih v realnem življenju, ali ne bi upal narediti, ali pa bi tvegal previsoko potencialno ceno. Spoznal sem, da je Komunikacija, z velikim K-jem, ključno orodje za izboljšanje kvalitete življenja posameznika. Celo življenje plujem v podjetniških vodah, kjer srečujem različne kulture, družbe, posameznike z različnimi pogledi na svet. Izrazi.se mi pomaga, da se lažje in učinkoviteje znajdem v kaotičnem, vsak dan drugačnem poslovnem svetu, kjer se stalno spreminjajo osebe, situacije, poslovno okolje, nove priložnosti in izzivi. Notranji mir, sposobnost komunikacije, zavedanje lastnega sebe – vse to in še veliko več, sem testiral, razvijal, jačal in spoznaval na Izrazi.se. Zato je to za mene laboratorij celostnega osebnega življenja vsakega posameznika, ki se tam znajde, ne glede na njegov poklic, izobrazbo ali drugo specifiko. Ključno mi je spoznanje, da je Komunikacija orodje, ki mi pomaga, da na vsakodnevnih življenjskih križiščih odločitev, odpeljem v tisto smer, ki si jo srčno želim in to na način, da je to prava in dolgoročna odločitev. Še vedno se zgodi, da je kaj odigrano, da se sprožijo stari programi, vzorci, ki se jih ne zavedam. Toda zato živimo, rastemo, se učimo in postajamo boljši do sebe, bližnjih in širše družbe. Avtentično, Iskreno, Globoko – edino, kar je Človeka vredno. Svoboda, ki se lahko pridobi preko izražanja, je neprecenljiva in šola vredna življenja. Iztok pa preko osebnega vodstva, v vsakem posamezniku to vodi na varen, topel in človeški način.

Katja Pirc
finančnik

              Vse je bilo ok, ampak meni ni bilo več do ničesar. Prišla sem do točke, ko nisem več znala drugače, nisem pa bila zadovoljna. Pri Iztoku so se mi odprla nova vrata in pokazale nove smeri v življenju. Breme, ki sem ga čutila se je sprostilo. Preprosto, ampak vztrajno se držim nasvetov in stvar deluje. Ni več preprek, strah je pojenjal. Namesto problemov zdaj vidim izzive. 

Primož Žižek
absolvent računalništva

                 Lepo je delati neko stvar, v kateri uživaš. Če se pri tem še učiš ter osebnostno napreduješ, je to najlepše. Ta delavnica, kot jo izvaja Iztok, je prav takšna. Z naravnim načinom ucenja, z veliko razumevanja in posluhom za človeka. Zase lahko trdim, da sem se med drugim naučil večje pozornosti, zanimivejšega podajanja stavkov, kar mi zelo pomaga pri komunikaciji z ljudmi. Jasneje izrazim svoje želje in ideje in s tem so boljši odnosi, prihranim čas in predvsem veliko energije, ki jo lahko koristneje vložim v izvedbo svojih ciljev. In ugotavljam, da je to pravi način.

Suzana R. Weingerl
predavateljica v šoli čustvene inteligence

                 Kot svetilnik, ki z močno in prodorno svetlobo osvetljuje nevarne morske čeri, tako tudi Delavnica kreativnega nastopanja ponuja možnost za osvetlitev in preobrazbo tistih miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev, ki nam ne dopuščajo, da bi svoje življenje in svoje delo ustvarjali na svoboden in sebi lasten način. Jasen, “kirurško” natančen in psihološko izredno pronicljiv način dela, ki ga tovrstna delavnica ponuja, me je vodil po poti osvetlitve in ozaveščanja ene od mojih “morskih čeri”.

Sonja Markelj
profesor matematike

               Vzgoja se oblikuje v neposrednem medsebojnem odnosu. Kar dela vzgojo uspešno je nezavedna medsebojna interakcija. Ta ideja je bila prisotna skozi seminar, ki ga je Iztok Bevk zelo uspešno izpeljal, z naslovom Vrednote učitelja. Vsi delujemo po nekih notranjih zakonih, ki se jih niti ne zavedamo popolnoma. Velikokrat ne vemo, zakaj delamo tako, kot delamo in zakaj smo pri tem uspešni ali neuspešni. Skozi delavnico smo lahko spoznali, da je vzgojna naravnanost učitelja odvisna od vlog, ki jih igramo v življenju, od tega kaj dejansko počnemo, zavedno ali nezavedno. Spoznali smo nezavedne vzgibe, ki oblikujejo naše delovanje, stališca in prepričanja, ki določajo naše ravnanje. Učitelj nima težav, ko presoja ali je učencevo ravnanje primerno, težje pa je razložiti, na osnovi česa temelji ta presoja. Ker opravlja učitelj odgovorno nalogo, je potrebno, da skrbi za lastno spremembo in rast, za ozaveščanje svojega položaja. Iztok Bevk je z veliko mero empatije in poglobljenega znanja oblikoval enega od takšnih seminarjev.

Katja Zelenko
prof. biologije in kemije

                 …vse kar je potrebno, je to, da ga sprejmemo. Velikokrat tega ne storimo, ker v sebi ne želimo, ne znamo prepoznati potreb. Potrebe po
ozavešcanju občutenj, po izmenjavi mnenj, po priznavanju lastnih napak in ne nazadnje uspehov… preprosto si tega ne želimo, ker tako lažje “shajamo”, ker manj boli, ker… Delo v delavnicah Iztoka Bevka je darilo, ki ga sprejmemo, če si želimo prepoznati otroka v sebi, če si želimo sprejemati drugačnosti, če želimo da je naše darilo drugim, ko potrebujemo energijo, ko morda ne najdemo pohvale zase ali ko občutimo, da bi radi komu kaj podarili.

https://www.kirmiziyilan.com/
http://www.sexvibe.video/